2013. aug. 13.

A coachingról általában



Mi is a coaching?
A coach szakma egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de Magyarországon még most is csak gyerekcipőben jár. Ismerőseim, barátaim tágra nyílt szemekkel néznek rám, ha erről a területről kezdek beszélni, mert nem értik miről van szó. Újszerű és nagyszerű terület!

A különféle definíciókra az interneten rá lehet keresni, ezért nem részletezem a jelentését, de a lényege röviden  a következő:
Egy olyan módszer, ahol a coach, mint egy személyi edző segíti a klienst abban, hogy az éppen aktuális problémáira a kliens megoldást találjon, és a problémát képes legyen valóban meg is oldani. A coach képes felfedezni, megerősíteni és aktivizálni a kliensében lévő olyan rejtett képességeket, amelyek alkalmazása az élet különböző területein sikeressé teszi. Röviden, A kliens megtalálja a saját maga számára legmegfelelőbb utat.

A coachok többféle területen dolgoznak, így segíteni tudnak családi és párkapcsolati problémákban, karriertervezésben, vezetői képességek erősítésében, munkahelyváltásban, fogyókúrában, álmok megvalósításában… és még sorolhatnám az élet szinte összes területét, ahol a megbízható coaching módszereket hatékonyan lehet alkalmazni.
Coachterületek
  • business coach (üzleti)
  • executive coach (vezetői)
  • life coach (életvezetési)
  • success coach (sikerorientált)
Fontos tudni!
A coach nem tanácsadó!
Nem mondja meg a kliensnek, hogy mit kellene tenni a megoldás érdekében. Ehelyett tükröt tart a kliens elé, megmutatva neki saját személyiségét. Segít szembenézni a valósággal, ami a kliens számár egy nagyon nehéz szembesülési és elfogadási folyamat kezdete. Ezáltal a coach fejleszti a kliens önismeretét, kompetenciáit, személyes képességeit, szemléletét. Többféle oldalról világítja meg az adott problémát, és új perspektívákat kínál a megoldásra, amivel a kliens maga találja meg a problémából kivezető utat.
A coach nem pszichológus!
Nem a múltban kutató, analizáló szakember, ezért mentális, pszichológiai problémával nem lehet hozzá fordulni, mint ahogyan egy úszóedző sem tud egy nyakficamot helyretenni.

A coaching folyamat lépései

Probléma keletkezés
Amikor felmerül a probléma és a kliens eldönti, hogy coach-hoz fordul segítségért egyeztetnek egy személyes találkozót.
Felmérő coaching beszélgetés 
A találkozón a kliens elmondja, hogy mi a problémája, hol akadt el az életében, majd ha kölcsönös szimpátiát éreznek egymás iránt, akkor tisztázzák a folyamat lépéseit, lefektetik az együttműködés alapszabályait. Ez az ismerkedési szakasz azért fontos, mert a személyes találkozás alkalmával kiderül, hogy tudnak-e együtt dolgozni ezen a nagyon bizalmas területen, vagy nem.
Tervezési szakasz 
A coach és a kliens együtt megtervezi a probléma megoldásához vezető legideálisabb utat.
Megvalósítás 
A kliens elindul azon az úton, amelyet a coach közreműködésével kijelölt a maga számára. A coachnak folyamatosan beszámol a haladásról, megbeszélve a sikereket és az akadályokat. A megvalósítás folyamatában a kliens rendszeres támogatást kap a coach-tól, motiválja, inspirálja a cél elérése érdekében.
Befejezés 
A kliens végigjárja a megtervezett utat, ami leginkább sikerrel jár. A munkát ő maga végezte el, a coach „csupán” a háttérben kísérte végig az úton. A változás felelőssége, az eredmény és a siker a kliens érdeme. ezáltal fejlődik ő maga, és a begyakorolt képességekkel élete más területein is sikereket tud elérni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése